България и още осем държави предлагат Евросъюзът да въведе авиационен данък

...
България и още осем държави предлагат Евросъюзът да въведе авиационен данък
Коментари Харесай

България и още 8 държави искат "авиационен данък" в ЕС

България и още осем страни оферират Евросъюзът да вкара " авиационен налог " като мярка против нездравословните излъчвания, отделяни от самолетите. Новината бе обявена от " Форбс " и EUObserver. Финансовите министри на Холандия, Германия, Франция, Швеция, Италия, Белгия, Люксембург, Дания и България са показали предходната седмица в Брюксел взаимно политическо изказване, с което са призовали Европейски Съюз да предприеме действия във връзка с ценообразуването в бранша на авиацията. Изявлението е било връчено на Франс Тимерманс, номиниран за изпълнителен вицепрезидент в идната Еврокомисия, който ще дава отговор за околната среда. 

Ако бъде въведена, новата мярка ще докара и до повишаване на самолетните билети. От Българското финансово министерство обясниха във вторник, че на изказването би трябвало да се гледа като на политическа поръчка за спор и за това какви ограничения би трябвало да се предприемат - дали въвеждане на в допълнение облагане на самолетните компании или други сходни финансови принадлежности.  " Авиационният превоз свързва хората по целия свят и е значим за икономическия напредък. В същото време авиацията оказва доста въздействие върху околната среда, като предизвиква почти 2.5% от световните излъчвания на въглероден диоксид, както и други отрицателни въздействия, като звук и замърсяване на въздуха ", се показва в изказването на финансовите министри.

В съпоставяне с други типове превоз методът на ценообразуване в авиацията е неудовлетворителен, считат деветимата финансови министри. Така например  въздушният транспорт се освобождава от налози за използваните енергийни артикули, не се начислява Данък добавена стойност при интернационалните полети, няма съгласуван налог върху билетите, а икономическите принадлежности за ограничение на излъчванията на парникови газове, причинявани от самолетите, не покриват в задоволителна степен емисиите на въглероден диоксид и другите негативни външни резултати. Мерките са нужни, с цел да се подсигурява, че замърсителят заплаща по-справедлива цена за потреблението на въздушен превоз, се показва в изказването.

 

РАЗВИТИЕ

През юли Франция разгласи, че от идната година вкарва такса за самолетните компании, които употребяват летища в страната. " Ер Франс " пресметна, че таксата ще добави към 600 млн. евро към годишните й разноски. Швеция вкара авиационна такса през 2018 година, а Холандия има намерение да вземе ограничения на национално равнище, в случай че не бъде въведена единна европейска такса. Франция ще събира такса от 1.50 евро на билет за вътрешни полети и полети в Европейски Съюз, а полетите в икономична класа отвън Европейски Съюз ще бъдат таксувани с 3 евро. За билет в бизнескласа за полети в Европейски Съюз самолетните компании ще заплащат такса от 9 евро и по 18 евро - за полети отвън Европейски Съюз. Няма да бъдат таксувани само полетите до Корсика, френските отвъдморски територии и департаменти и трансферните полети. Плановете на Холандия са да полза с екотакса от 7 евро всеки билет. По 3.5 евро на звук товар ще заплащат транспортните самолети. Според плановете на холандското финансово министерство годишният доход от таксата ще е 200 млн. евро. Швеция събира по 6 евро налог на билет за полет в Европейски Съюз от април 2018 година, а полетите отвън Европейски Съюз се таксуват с 25 евро на билет. Германия събира национална екотакса от 8 евро от самолетните компании от 2011 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР